Kalk doet het energieverbruik stijgen

Alle verwarmingselementen die met water in contact komen hebben na verloop van tijd last van kalkaanslag. Hierdoor zal het steeds langer duren voordat deze elementen hun warmte afgeven. Ondertussen blijven ze energie verbruiken.

Kalk doet onderhouds- en herstellingskosten toenemen

Kalkresten doen de doorstroom in de leidingen verminderen, waardoor sanitaire installaties en kranen kapot gaan. Wasmachines, vaatwassers, koffiemachines, verwarmingsketels, radiatoren, boilers en vooral de nieuwste generatie hoogrendementsketels blijken heel gevoelig voor kalkaanslag. Door hard water wordt hun levensduur ingekort en worden de onderhouds- en herstellingskosten een factor om rekening mee te houden.

OPGEPAST: Installateurs vergeten vaak te vermelden dat de garantie op je dure installaties niet geldt voor problemen die het gevolg zijn van kalkaanslag.

Kalk stimuleert de verkoop van zeep- en schoonmaak- producten

Hard water doet je was hard aanvoelen, waardoor je automatisch meer wasverzachters en wasmiddelen gaat gebruiken. Het laat ook witte vlekken na op sanitair en badkamer- en keukenmeubelen, waardoor ook je budget voor anti-kalktabletten en detergenten de hoogte in gaat.